31 października 2017 09:03 | Aktualności
Grupa ,,0” przez cały tydzień poznawała sposoby przygotowań do zimy ludzi i zwierząt. Dzieci wcieliły się w rolę gospodyń domowych. Wspólnymi siłami postanowiliśmy zorganizować spiżarnię. Był ceremoniał kiszenia kapusty oraz robienia przetworów z owoców i warzyw. Z zachowaniem zasad bezpieczeństwa do robienia soków wykorzystaliśmy sokowirówkę. Trudno było jednak pozostawić na zimę owocowy sok, gdyż jego wspaniały zapach i smak były silniejsze, skusiły nas do wypicia. Jednogłośnie wszystkie dzieci stwierdziły, że samodzielnie wykonane przetwory są smaczne i zdrowe. Wdrażanie dzieci od najmłodszych lat do spożywania zdrowej żywności (własnej produkcji) przyniosą znaczące efekty w przyszłości.
W ramach realizacji programu edukacyjnego ,,Żywienie na wagę zdrowia" przedszkolaki wraz ze swoimi paniami przygotowały pyszne soki owocowe i warzywne. Poczas przygotowawania soków zwróciliśmy szczególną uwagę na walory odżywcze i zdrowotne owoców, warzyw.